Kakule nedir, faydaları nelerdir? Kakule çayı nasıl tüketilir?
Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz ancak hala birçok kişi için gizemli olan kakule, Asya’nın özellikle Hindistan, Nepal ve Bhutan bölgelerinden gelen, zarif yeşil tohumlarıyla bilinen bir baharattır. Kakule, artık dünya genelinde şeflerin ve lezzet tutkunlarının radarında ve özellikle Türkiye’de de popülerlik kazanmış durumda. Peki, kakule nedir ve nasıl kullanılır? Kakule ve kakule çayının faydaları nelerdir?
KAKULENİN FAYDALARI
Kakule, A ve C vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır ve takviye olarak kullanılabilir.
Doğal bir sakinleştirici olarak bilinir, kaygı ve stresi azaltır, uyku kalitesini artırır.
Kalp sağlığını destekler, kan dolaşımını düzenler ve tansiyonu kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir, mide ve bağırsak spazmlarını hafifletir, sindirimi düzenler.
Ağız kokusunu giderir, öksürüğe iyi gelir, diş eti sağlığını destekler.
KAKULE NASIL KULLANILIR?
Kakule, hem tatlı hem tuzlu tariflerde kullanılabilen bir baharat çeşididir;
Kakuleli Türk kahvesi yapmak için kakule tohumlarını dövüp kahveyle karıştırarak pişirebilirsiniz.
Kakule çayı için kaynar suya kakule tohumları ekleyip demleyebilirsiniz. Ayrıca diğer bitki çaylarına da ekleyebilirsiniz.
Pilavlar, kekler, kurabiyeler ve et yemekleri gibi birçok tarifte kakule kullanılabilir.
KAKULENİN ZARARLARI
Kakule bitkisinin yaygın bir yan etkisi bilinmiyor. Ancak kakule tüketilmeden önce uzmanlara danışılması tavsiye edilir. Bilhassa alerjik rahatsızlığı olan kronik hastaların doktorlarına danışmadan tüketmesi önerilmez.
Bunun dışında kakulenin her gün tüketilmesi halinde çeşitli yan etkiler cereyan edebilir. Mide sorunları, ishal, kabızlık, baş ağrısı aşırı kakule bitkisi tüketimiyle birlikte meydana gelebilecek olası yan etkilerdir. Bu yüzden kakule tüketiminde azı karar çoğu zarar ilkesini gözetmeniz sizlerin yararına olacaktır.