Yaşam

Antik Kent Akropolis’i Duyduğunuzda Sizi Şok Edecek 12 Gerçek!

Atina’nın simgesi haline gelen Akropolis, günümüze kadar pek çok değişim geçirmiştir. Örneğin kilise ve cami olarak kullanılmış ve birçok kez afetlerden kurtulmuştur. Zengin bir tarihe sahip bu zamana meydan okuyan binanın hikayesini birlikte keşfedelim.

1. Atina’daki eski bir zirve yerleşimi olan Akropolis, MÖ 4000’den beri insanların yaşadığı ve Miken sarayı ve efsanevi Kral Cecrops’un mezarı gibi değerli yapıları barındırıyordu.

2. Atinalılar Persleri yendikten sonra zaferlerini kutlamak için “Preparthenon” adında büyük bir tapınak inşa ettiler. Bu tapınak Persler tarafından ikinci işgalleri sırasında yıkılmış ve eski tapınağın kalıntıları üzerine yeni Parthenon inşa edilmiştir.

3. Akropolis’in anıtsal bir girişi olan Propylaea, Pinacothece olarak bilinen bir sanat galerisine de ev sahipliği yapıyordu ve bu da onu müze tarihi için bir dönüm noktası haline getiriyor.

4. Phidias tarafından yaptırılan Athena Promachos adlı devasa bronz Athena heykeli, bir zamanlar Akropolis’in üzerinde duruyordu. Heykelin mızrağı ve miğferi yaklaşık 60 km öteden bile görülebiliyordu.

5. Eski Yunanlılar sanatlarında, mimarilerinde ve heykellerinde parlak renkler kullanmayı severdi. Yani Akropolis ve Parthenon, bir zamanlar şimdiki beyaz veya gri görünümlerinin aksine renkliydi.

6. Athena ve Poseidon’a adanmış iki tapınağa ev sahipliği yapan Erechtheion, şehrin en kutsal yeridir. Efsaneye göre Zeus, şehrin koruyucu tanrısını belirlemek için bir yarışma düzenler. Athena bir zeytin ağacı dikerken, Poseidon mızrağıyla yere vurarak su oluşturur. Atinalılar Athena’nın armağanını seçtiler.

7. Erechtheion için sütun görevi gören zarif heykeller olan Karyatidlerin, Artemis rahibelerini temsil ettiğine ve Atina’nın en kutsal yerlerinden biri olan Erechtheion’u koruduğuna inanılır.

8. Athena’yı onurlandıran büyük bir festival olan Büyük Panathenaea, dört yılda bir düzenlenir ve spor oyunlarına, şiirlere ve müzik yarışmalarına ev sahipliği yapar.

9. Parthenon, tarihi boyunca birçok kez el değiştirmiştir. Bir Hıristiyan kilisesi, bir Katolik kilisesi, bir cami ve nihayetinde çok sayıda onarım projesinden geçen tarihi bir yer olarak hizmet vermiştir.

10. Parthenon da tarihi boyunca birçok yıkım ve felaket yaşamıştır. Herulis tarafından yağmalanmış, Venedik kuşatması sırasında bir gülle patlaması sonucu büyük yıkım görmüştür.

En son 1801’de, Elgin’in 7. Kontu Thomas Bruce, tapınağın frizinin bazı kısımlarını ve diğer mimari öğeleri çıkararak daha fazla hasara neden oldu. Elgin Mermerleri olarak bilinen bu kesimler sonunda British Museum’a taşındı.

11. Tüm bu yıkımlardan sonra Bavyera Kralı Otto, sarayını Akropolis’in üzerine inşa etmeyi düşündü, ancak bu fikrini gerçekleştirmesi zor olacağı için vazgeçti.

12. 1941’de Atina, Hitler’in yönetimi altına girdi. Yunan Krallığı’nın bayrağının yerini alan gamalı haç, Akropolis’in tepesinde dalgalanıyordu.

30 Mayıs 1941’de iki Yunan üniversite öğrencisi Manolis Glezos ve Apostolos Santas, Pandroseion mağarasından gizlice Akropolis’e çıkarak gamalı haçı indirdiler. Bu olay işgal altındaki Avrupa ülkelerine moral verdi ve faşizme karşı sembolik bir başarı oldu.

Akropolis’te bayraklarını kaldıran Alman askerleri, 1941, Alman Federal Arşivleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu